Новоизбраният  министър на отбраната Тодор Тагарев заяви, че България се

...
Новоизбраният  министър на отбраната Тодор Тагарев заяви, че България се
Коментари Харесай

Тагарев каза какво можем да дадем на Украйна

Новоизбраният  министър на защитата Тодор Тагарев съобщи, че България се стреми да ускори поддръжката си за напъните на Европейския съюз да достави муниции на Украйна.

През май страните от Европейски Съюз завършиха договорката за изпращане на 1 милион 155-милиметрови снаряди и ракети на Киев до март 2024 година. Те се съгласиха да дават муниции неотложно от личните си ресурси и да получат отчасти възобновяване на разноските. Държавите се споразумяха за 1 милиарда евро за тази част от проекта и за още 1 милиарда евро за взаимна скица за доставяне, която да обезпечи снаряди на Украйна и да попълни техните ресурси. Европейската комисия предложи също по този начин самодейност на стойност 500 млн. евро за повишение на способността на Европа да създава оръжие и да реализира тези цели.
-->
Като част от този блян Европейската организация по защита (EDA) започва план, в границите на който страните членки взаимно да закупят муниции, с цел да попълнят запасите си или да ги изпратят на Украйна. До момента България е една от двете страни от Европейски Съюз (другата е военно неутралната Ирландия), които не са се включили към схемата на EDA.

" Ние доста ясно се стремим да се присъединим към тази коалиция ", сподели Тодор Тагарев в изявление за Politico. " Мисля, че ще можем да предоставим някои от нужните муниции за Украйна. Не е взето политическо решение ", посочи той, " само че сигурно ще поставим старания и имам вяра, че ще намерим метод ".

Министрите на защитата на НАТО се срещнаха в Брюксел в четвъртък и не престават разискванията в петък, с цел да решат по какъв начин да усилят индустриалния потенциал на Алианса в поддръжка на Украйна, както и опциите за защита и въздържане в навечерието на основната среща на върха във Вилнюс идващия месец.

 Вчера Тагарев подписа допълнение към Меморандума за съгласие за Многонационалната самодейност за депозиране на муниции (MAWI). Така страната ни се причисли към други 20 страни, които към този момент членуват в самодейността. MAWI е една от тактиките на НАТО, които целят вложения в оперативно съвместимо, съвременно и рентабилно съоръжение.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР